OPSKRIFTER PÅ
HJEMMELAVET IS
Sådan laver du
Desserter med is
Hjemmelavet is smager helt fantastisk og så er det ovenikøbet nemt! De skønne iskolde lækkerier kan laves på utallige måder og findes med imponerende mange smage.
Hos SweetStreet kan man vælge mellem flere smagsvarianter af den lækre Hansens Flødeis. Det serverer vi som gammeldags isvafler i knasende sprøde kræmmerhuse eller i et bæger. Som topping kan man selvfølgelig vælge flødebolle, syltetøj og flødeskum.
Isdesserter
En is kaffe er en dejlig dessert eller en skøn iskold milkshake – de er begge hurtige at lave hvis det kniber med tiden. Har man lidt mere tid, så er en tærte med vaniljeis og lækkerier på toppen eller pandekager med is også et sikkert hit.
Man kan også imponere sine gæster ved at servere en smuk islagkage med bær og chokoladepynt. Mulighederne er uendeligt mange når det handler om is.
Is kan også serveres som en fantastisk lækker forret f.eks. som en granite is af agurk, æble og dild eller hvad med en champagne granite som velkomstdrink.
Laktosefri is, vegansk is og sukkerfri is
I en dessert med is kan man justere på ingredienserne, så alle kan spise med uden problemer. Det har vi nogle gode nemme opskrifter på, som vi deler med dig her på siden.
Herunder har vi samlet nogle af vores favorit opskrifter på is, som du nemt kan lave i dit eget køkken.
Længere ned på siden kan du også læse mere om det udstyr du skal bruge for at lave den skønne is – f.eks. en ismaskine eller isforme.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om is
Hvad er forskellen på is og sorbet?
En almindelig flødeis laves på mælkeprodukter og æg, som tilsættes smag. Det giver den ofte en meget fløjlsblød konsistens.
Sorbet laves typisk uden mælkeprodukter og æg, men den kan være tilsat gelatine. Så hvis man vil have en vegansk is, skal man læse indholdsfortegnelsen eller lave den selv. Den laves ofte på frugt, frugtjuice eller smagstilsat vand og sukkerlage.Den har ofte en lidt sneagtig og blød tekstur.
Hvorfor krystaliserer min is?
Med en ismaskine som konstant rører rundt i isblandingen slipper man for krystallerne, da den samtidig køler det ned til frysepunktet. På den måde bliver alle molekylerne krystaliseret i bitte små stykker. Det kan være svært at undgå, hvis man gør det uden en maskine, men det kommer også an på ingredienserne og hvor god du er til at røre rundt.
Hvis isen ikke skal spises med det samme, så skal den i fryseren. Hvis man kører det længere i maskinen for at få isen hårdere, så bliver den grynet og krystalliseret.
Min is er blevet for hård?
Prøv at erstatte 4% af det hvide sukker med 4% druesukker. På den måde sænkes frysepunktet næsten dobbelt så hurtigt som med almindelig hvid sukker.
Hvorfor bliver min is for blød?
Det sker som regel hvis der er for meget sukker i. Prøv at fjerne noget af sukkermængden eller erstat 4% af sukkeret med 4% glucosesirup
Hvilken is har færrest kalorier?
Den is man kan spise mest af, hvis man vil undgå kalorier er helt klart en sorbet is. Dog indeholder dem man køber en hel del sukker, med mindre man vælger den sukkerfri udgave eller laver den selv.
Hvis man tæller kalorierne er flødeisen den absolutte vinder. Nr 2 er en gelato som kun indeholder det halve antal kalorier.
Hvad er forskellen på gelato og is?
Den klassiske flødeis indeholder omkring 18-30% fedt, hvor gelato kun indeholder mellem 2-9% fedt. Så der er snildt plads til en ekstra kugle 😋 Derudover indeholder gelato omkring 25-35 % luft, hvor flødeisen kan have op til 65% luft.
Ismaskine og andet udstyr til at lave is
Det skal du bruge
Ismaskine
En ismaskine er en god investering hvis man elsker is – og hvem gør ikke det! Den kan både lave en frisk sorbet, en cremet flødeis og en skøn yoghurtis. Det bedste ved det hele er, at du kan lave isen med den konsistens og smag du bedst kan lide.
Der findes et overvældende udvalg af ismaskiner, så det kan være en ide at undersøge om du vil have en maskine med eller uden kompressor. Kig evt på forskellige brugerundersøgelser og find frem til den der passer til jeres behov.
Isforme
Hvis du vil lave ispinde, så er en isform det du skal bruge. Det er super nemt at lave hele familiens favoritsmage med isforme. Her skal du blot vælge form og størrelse og evt med eller uden mønster. De findes i et bredt udvalg i silicone, som er nemme at håndtere og i rustfrit stål med flotte mønstre.
Piskeris og blender
Hvis man ikke bruger en ismaskine er et elektrisk piskeris uundværligt. For at undgå isen krystaliserer skal der piskes ofte i en næsten frossen is og det kan være temmeligt hårdt med et håndpiskeris. Resultatet og konsistensen afhænger af denne proces, så det elektriske er klart det bedste valg.
Når man vil have frugter i isen skal de pureres og her er en god foodprocesser, stavblender eller en blender godt at have.
Isske
Skal du lave perfekte runde iskugler, så er en is ske et uundværligt værktøj. De findes i et hav af udformninger. Find en der ligger godt i din hånd og som har et godt håndtag.
Andet udstyr
En gryde med en god bund til at koge mælk og fløde op i, gør arbejdet meget nemmere når du skal lave flødeis. Derudover skal du bruge et håndpiskeris og en træske, samt en lav metalbeholder til at fryse isen i.