CHOKOLADE IS

Opskrift på en fyldig lækker hjemmelavet chokoladeis

Her får du opskriften på en dyb, fyldig og cremet chokoladeis. Den bliver bedst på en ismaskine, men kan også laves uden. Er du laktose intolerant kan mælk og fløde skiftes ud med laktosefri udgaver.

chokoladeis

UDSTYR

Ismaskine, termometer,
gryde, elpiskeris
isform på 1,5 liter. 

TID

Arbejdstid ca.45 min.
Afkølingstid ca. 2 timer
Beregn ca. 3 timer til frysning

ANTAL

Afhænger af hvad du skal bruge isen til – men ca. 8 personer

Ingredienser:

—————————————

  • 100 g god mørk 70% chokolade
  • 20 g mørk kakaopulver
  • ½ god kvalitets vaniljestang
    – gerne en af de fede og lækre : Bourbon fra Madagaskar eller Tahiti fra Polynesien
    eller 15 g vanilje sukker
  • 100 g sukker
  • 300 ml sødmælk (evt laktosefri)
  • 300 ml piskefløde (evt laktosefri)
  • 4 pastauriserede æggeblommer
koekkenmaskine til is

Sådan gør du :

—————————————

1. Hak den mørke chokolade fint og kom den i en skål hvor der er plads til ismassen

2. Flæk vaniljetangen, skrab vaniljekornene ud og bland dem med lidt af sukkeret med en kniv, så kornene bliver skilt fra hinanden. 

3. Kom sødmælk, fløde og kakaopulver og kog det forsigtigt op under omrøring  – tag gryden af varmen og lad det stå i 10 min.

4. I en røremaskine piskes æggeblommerne med vanilje og sukker, til blandingen er lys og tyk som i en luftig æggesnaps.

5. Hæld forsigtigt lidt efter lidt den varme kakao-mælke-fløde-blanding i æggesnapsen under kraftig piskning til det er en samlet masse. Nu er din ismasse klar.

6. Hæld ismassen tilbage i gryden og varm den op til ca. 82°C, men endelig kun på langsom svag varme, så det ikke brænder på ! – rør rundt i massen hele tiden indtil den er cremet og tyk – det tager ca. 5 – 10 min. Prøv evt tricket med at dyppe en træske i blandingen og træk en finger igennem det der sidder på bagsiden af den – hvis der er en tydelig linje, så er den færdig.

7. Hæld den varme masse over den finthakkede chokolade og rør det godt ud

8. Sæt den i køleskabet til afkøling. Rør ofte i den undervejs, så den afkøles hurtigere og ensartet. Den skal blive helt kold!

7. Tag den nu helt afkølede ismasse og hæld over på din ismaskine og kør den til den er færdig. Fordel derefter chokoladeisen i en isform og sæt den i fryseren i mindst 3 timer eller gerne til dagen efter.

 

TIPS !

Der er mange måder du kan serverer din hjemmelavede lækre chokoladeis på – f.eks.:

– Lav din egen REGNBUE-IS sæt chokoladeisen sammen med vaniljeis og jordbæris
– med lækre belgiske vafler – se opskrifter på vafler her
– sammen med en stak søde dejlige pandekager til – du kan finde gode pandekageopskifter her

IS OG HYGIEJNE

Is smager bedst hvis den ikke er stenhård, men er blevet en smule blød. En is der har været tøet lidt op og så frosset igen skal spises hurtigt og må ikke fryses igen derefter. Hvis en is har været tøet helt op skal den kasseres, da den ellers er blevet til et rent paradis for bakterier. Normalt dør bakterier hvis de udsættes for en tilstrækkelig høj temperatur, men når de køles ned eller fryses, så bliver de inaktive. Så når temperaturen kommer derimellem at der er et problem.